Tragedia de la Crevedia scoate în evidență una dintre marile vulnerabilități ale statului român: 𝗶𝗻𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗲𝗻𝘁̦𝗮 𝘀̦𝗶 𝗶𝗴𝗻𝗼𝗿𝗮𝗻𝘁̦𝗮 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗶𝘁𝘂𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗼𝗹 𝘀̦𝗶

Tragedia de la Crevedia scoate în evidență una dintre marile vulnerabilități ale statului român: 𝗶𝗻𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗲𝗻𝘁̦𝗮 𝘀̦𝗶 𝗶𝗴𝗻𝗼𝗿𝗮𝗻𝘁̦𝗮 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗶𝘁𝘂𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗼𝗹 𝘀̦𝗶

Eugen Tomac: "Tragedia de la Crevedia scoate în evidență una dintre marile vulnerabilități ale statului român: 𝗶𝗻𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗲𝗻𝘁̦𝗮 𝘀̦𝗶 𝗶𝗴𝗻𝗼𝗿𝗮𝗻𝘁̦𝗮 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗶𝘁𝘂𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗼𝗹 𝘀̦𝗶 𝘃𝗲𝗿𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝗿𝗲.

În România, mecanismul de control al aplicării legii este superficial pe toate palierele. În consecință, ne confruntăm constant cu tragedii în care oameni nevinovați își pierd viața sau le este afectată sănătatea pentru totdeauna.

Prima instituție care nu respectă această regulă a controlului este Parlamentul României, deși are rolul de a verifica activitatea Guvernului și a instituțiilor aflate sub autoritatea sa. În realitate, se comportă ca o anexă a acestor instituții. Tonul superficialității și ineficienței îl dă exact această instituție fără pic de autoritate, tocmai pentru că nu-și face treaba pentru care a fost creată, așa cum spune Constituția României.

De aceea, nicio instituție nu funcționează punând în centrul acțiunii sale respectul față de lege. Fiecare încearcă să supraviețuiască având la vârf manageri slabi care răspund doar în fața politicului. De aici pleacă întregul lanț, plin de vulnerabilități al statului.

La Crevedia s-a produs deflagrația pentru că Primăria a tolerat o ilegalitate. De fapt, nu doar Primăria, ci și celelalte instituții subordonate Ministerului de Interne și nu numai. Ele nu au acționat, deși societatea care nu mai avea autorizație de funcționare, rula, totuși, în continuare sume mari de bani. Acesta era, firește, un motiv întemeiat și suficient pentru a acționa conform legii, nu după bunul plac al partidului.

Să sperăm că cei răniți vor scăpa cu bine și vor reveni acasă, iar pe cei care au murit nevinovați să-i ierte Dumnezeu și să-i primească în Împărăția Sa.

Noi, în schimb, trebuie să luptăm pentru a scoate statul român din cleștele clientelei politice, care a creat structuri nefuncționale. Nenorocirea de la Crevedia nu s-ar fi întâmplat dacă instituțiile responsabile ar fi verificat ca legea să fie respectată de toată lumea fără excepție.

România va fi în siguranță când legea va fi aplicată în adevăratul ei spirit, nu opțional, după bunul plac sau în funcție de interesele unor politicieni care nu doresc un stat eficient și sigur".